Extreme Mountain Trail is pas een aantal jaren geleden (2000) ontstaan in Amerika. Daar is het in de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen en al uitgegroeid tot een ware wedstrijdsport. Hier in Europa begint het ook steeds populairder te worden alleen zijn er nog niet zoveel van dergelijke “parken” te vinden. De opzet van Mountain Trail is dat zowel het paard als de ruiter zich met enige behendigheid door de verschillende obstakels manoeuvreren, die men in het gewone buitenrijden ook tegen zouden kunnen komen.  Het “partnerschap” tussen de ruiter en zijn paard is hierbij het allerbelangrijkst, dit partnerschap wordt  gecreëerd door wederzijds vertrouwen en respect. Het heeft dus niets te maken met welke discipline er gereden wordt.

Hoe kan de Moutain Trail paarden en ruiters helpen om succesvol te worden in andere disciplines?

Elke ruiter wil graag een moedig en zelfverzekerd paard, volgens de ontwikkelaars is er geen andere “tool” zo efficiënt als de Mountain Trail om dit te ontwikkelen. Je geeft je paard een soort job, het moet hierbij op zijn eigen benen doen en in situaties die voor hem niet altijd vertrouwd zijn. Doordat er situaties gaan ontstaan waarbij het paard en ruiter zich minder op hun gemak voelen worden ze “gedwongen” om samen deze situaties te overwinnen en daar wordt de band tussen paard en ruiter sterker door. Deze vertrouwensband kan helpen in andere (wedstrijd)situaties waarbij het paard heeft geleerd dat zijn baas hem zal helpen en begeleiden.

Wat is er “Extreme” aan de Mountain Trail?

Door de ontwikkelaars is er een verschil gecreëerd tussen Mountain Trail en Extreme mark_bolender_mg_5632Mountain Trail en dat heeft alles te maken met de moeilijkheidsgraad van de obstakels en waarbij verschillende obstakels worden samengevoegd. Het is niet zo dat “Extreme” alleen maar voor zeer gevorderde ruiters is maar het is juist de finesse van het uitvoeren van de obstakels en de durf die een grotere rol gaan spelen.  De Extreme Mountain Trail in de wedstrijden worden wel “as quickly as possible” gereden maar daar hoef je je natuurlijk niet aan te houden. Het is gewoon een extra discipline in de Moutain Trail. En zoals het de Amerikanen betaamt moet er nog een extra dimensie aan de trail worden gegeven want zo wordt de Extreme Mountain Trail (in wedstrijdelement) zonder hoofdstel gereden.

“The more you understand the horse the more you love it, And the more you love the horse, the more you understand it. It’s not about who’s the boss, who has authority or respect, or how you can make a horse do this or that – but it’s all about “who is worthy leadership” as seen by the horse instinct. – Mark Bolender.